دسته بندی | عمران |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 55 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 68 |
بازشو
عبارت است از کلیه بازشدگیهای موجود در پوسته خارجی ساختمان که جهت به وجود آوردن دسترسی، تأمین روشنایی، دید به خارج، تهویه وتعویض هوا مورد استفاده قرار میگیرند. مانند انواع درها، نورگیرها، پنجرهها و ...
بایموارونه
عبارت است از بام تخت. بعد از شیببندی واجرای عایق حرارتی درآنها انجام می پذیرد.
بخاربندی
چنانچه از نفوذ بخار آب در پوسته بر اثر اختلاف فشار جزیی بخار آب در دو طرف پوسته جلوگیری گردد به این عمل بخاربندی میگویند.
معیان
معیان سطحی عبارت است از ایجاد قطرات آب بر روی عنصر ساختمانی. میعان عمقی عبارت است از تشکیل قطرات آب در داخل منافذ عنصر ساختمانی به حدی که به مرز جاری شدن برسد.
نشت هوا
عبارت است از ورود ویا خروج هوا در ساختمان از خلل و فرجهایی غیر از محلهای در نظر گرفته شده جهت تعویض هوا.
هوابندی
عبارت است از جلوگیری از نفوذ هوا از خارج ساختمان به داخل یا نشت هوا از داخل ساختمان به خارج از طریق پوسته ویا درزهای عناصر سازنده آن.
در اقلیمهای گرم و خشک، گرم ومرطوب و سرد کوهستانی که عدم انتقال حرارت از داخل به بیرون و یا بالعکس اهمیت دارد میتوان با دو جداره کردن دیوارهای خارجی کارآرایی دیوارها را دو چندان کرد و مقاوم حرارتی آنها را بالا برد. چون هوا عایق مناسبی میباشد اساساً هرچه مواد و مصالح ساختمانی متخلخلتر باشند در برابر گرما، صوت و الکتریسته عایقتر میباشند و برعکس هرچه مواد و مصالح به کار رفته توپُرتر و چگالتر باشند راحتتر گرما و صوت و الکتریسیته را از خود عبور میدهند.
اساساً تابش نور به پنجره با زاویه 45 درجه مطلوب باشد. اگر زاویه تابش از این مقدار کمتر شود مقدار اشعه عبور یافته بیشتر میشود و همچنین هرچه زاویه تابش از 45 درجه بیشتر شود مقدار اشعه عبور یافته از شیشه کاهش مییابد. به عبارتی منعکس شده و به داخل وارد نیمشود. نفوذ تابش خورشید به فضاهای داخلی همیشه مضر نمیباشد. به خصوص در فصل زمستان از خاصیت گلخانهای شیشه نهایت استفاده را میکنند و از تابش خورشید برای گرم کردن فضاهای داخلی ساختمان استفاده میشود. زیرا پنجرهها به عنوان یک تله حرارتی عمل میکنند. امواج گرمازا را به داخل راه داده و از خروج آنها به بیرون جلوگیری به عمل میآورند.
نکته : به اعتقاد متخصصان امر ضوابط زیر موقع طراحی و نصب پنجره ها باید مورد توجه واقع شود:
1- استفاده از سایهبان مفید و مؤثر برای سایهاندازی روی پنجرهها در فصل تابستان و جلوگیری از ورود نور مزاحم به داخل ساختمان
2- عدم به کارگیری پنجرههای وسیع در ضلع شمالی جهت جلوگیری از اتلاف حرارتی در داخل ساختمان در فصل زمستان
3- استفاده از شیشههای دو جداره در پنجره ها برای جلوگیری از تبادل حرارتی آنها با محیط خارج و عدم تلف شدن حرارت در ساختمان
4- درزبندی وهوابندی پنجرهها با استفاده از نوارهای درزبند
5- عدم به کارگیری پنجرههایی با ابعاد بزرگ در جهتهای شرقی- غربی برای جلوگیری از ایجاد گرمای بیش از حد در فصل تابستان
لازم به ذکر است که در حالت کلی نور شرق و غرب نورهای مناسبی نیستند و بسیار آزاردهنده میباشند. به همین جهت در طراحی معماری در جهت شرقی و غربی معمولاً فضاهایی را قرار میدهند که نیاز به نور مستقیم ندارند و یا نیاز کمی دارند. مثل انبار، راهپله، سرویس بهداشتی و...
نوع بادشکن در جهت وشکل جریان هوا و مساحت منطقه حفاظت شده مؤثر است. در بادشکنهای توپر و یکپارچه (مثل دیوار) به وجود آمدن پیچیدگی و چرخش هوا در ناحیه فوقانی بادشکن از کارآیی و راندمان آن میکاهد.
عوامل فرعی
بجز عوامل اقلیمی ذکر شده در مباحث گذشته (تابش آفتاب، دمای هوا، رطوبت، بارندگی و باد) عوامل دیگری نیز وجود دارند که در شرایط آب و هوایی هر منطقه تأثیر میگذارند. به این دسشته از عوامل، عوامل فرعی گفته میشود که عبارتند از :
1-ارتفاع از سطح دریا
2-عرض جغرافیایی
3- فاصله از دریا
4-عوامل خاص
5- ارتفاع از سطح دریا
نظر به این کاهش فشار رابطه مستقیمی با ارتفاع از سطح دریا دارد و همچنین تغییرات دیگری چون افزایش و کاهش رطوبت، نوع و شدت بارندگی متأثر از ارتفاع از سطح دریا میباشند، لذا این مورد نیز میتواند تغییرات محسوسی را در اقلیم هر منطقه به وجود آورد.
عرض جغرافیایی
در نیمکره شمالی هرچه از عرضهای بالا حرکت کنیم اساساً هوا سردتر میشود (به این شرط که عوامل دیگری مثل عوارض جغرافیایی، دریاها، دشت ها، جنگلها و.... وجود نداشته باشند) که اگر در نقشههای جغرافیایی به کشورهایی که در این طیف قرار میگیرند دقت شود درستی مطلب ذکر شده در بالا تأیید میشود.
فاصله از دریا
نظر یه این که یکی از عوامل عمده تأمین رطوبت هر منطقه تبخیر آب دریاها و اقیانوسها است، لذا بدیهی است که هر اندازه منطقهای به دریا نزدیکتر و یا دورتر باشد، در اقلیم آن تفاوتهایی به وجود خواهد آمد.
نکته: دو منطقه با اقلیم مشابه دارای آب و هویا و عرض جغرافیایی مشابهی هستند.
عوامل خاص
وجود یک م نبع تولید رطوبت ویا انرژی به صورت عظیم میتواند بر شرایط آب و هوایی هر منطقه تأثیر بگذارد. به طور مثال در شهرهای بسیار بزرگ گرمای حاصل از رفت و آمد ماشینها، و یا گرمای حاصل از نیروگاههای بزرگ صنعتی میتواند بر شرایط اقلیمی تأثیر بگذارد.
اگر ضخامت دو جداره دیوارهای دو جداره یکسان نبود آنگاه با توجه به عملکرد ساختمان باید جای جداره نازکتر و ضخیمتر را انتخاب کنیم. به طور مثال اگر ساختمان مورد نظر یک ساختمان اداری باشد که فقط 8-7 ساعت در طول روز کاربردی دارد، بهتر است جداره داخلی نازکتر باشد چون سریع سرد وسریع گرم میشود. ولی اگر ساختمان مد نظر ما یک ساختمان مسکونی باشد نباید سریع سرد شود پس باید جداره داخلی ضخیمتر باشد.
ضخامت قابل قبول لایه هوا به منظور عایق حرارتی در دیوار 10 سانتیمتر است.
آفتابشکنها
آفتاب شکنها انواع مختلف دارند که هم میتوان آنها را در بریون از پنجره نصب کرد و هم در قسمت داخلی. اما در هر دو خالت وظیفه اصلی آفتابشکن، تنظیم میزان نور وگرمای ورودی به داخل ساختمان میباشد. آفتابشکنهایی که در قسمت بیرونی پنجره نصب میشوند معمولاً با مصالح بنایی ساخته میشوند (در گذشته نوع حصیری آن هم متداول بوده است) و آفتابشکنهایی که در قسمت داخلی نصب میشوند معمولاً به صورت انواع مختلف پرده میباشند. لازم به توضیح است که آفتابشکن های خارجی در حالت کلی بازدهی بیشتری دارند و استفاده از آنها توصه میشود.
نورگیرهای سقفی
عناصری که به عنوان نورگیر در سقف مطرح میباشند استفاده از آنها در مواردی پیش میآید که معولاً نتوانیم از اضلاع مختلف ساختما ن نورگیری کنیم. به طور کلی نورگیرهای سقفی باعث تسریع انتقال حرارت، ورود هوا تازه به داخل ساختمان ورود نور و... میشوند.