دسته بندی | روانشناسی و علوم تربیتی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 19 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 26 |
مقاله بررسی اضطراب تعمیم یافته در 26 صفحه ورد قابل ویرایش
فهرست مطالب
مقدمه ?
تاریخچه ?
نظریه نو فرویدی ?
نظریههای رفتاری اضطراب ?
نظریه یادگیری شناختی ـ اجتماعی (CSL ) ?
نظریههای وجودی ?
نظریههای شناختی اضطراب ??
دیدگاه اجتماعی ??
ملاکهای تشخیص اختلال اضطراب منتشر ??
راههای درمان اضطراب ??
چهار مولفه اصلی درمان ??
(? ) دادن اطلاعات وآمورش در مورد اضطراب وفشار روانی ??
(?) آموختن مهارتهای مقابلهای ??
(?) تعیین وانجام تکالیف رفتاری خاص برای منزل ??
(?) ملاقات ، با سایر افراد وسهیم شدن در مشکلات مشابه ??
یک برنامه مقابله گروهی با اضطراب ??
رواندرمانی ??
فهرست منابع ??
مقدمه
قبل از اینکه بخواهیم به مساله اصلی ( اضطراب) بپردازیم جالب است بدانیم که اضطراب یکی از شایعترین اختلالات در بین مراجعان به روانپزشکان و روانشناسان بالینی وپزشکان میباشد . و بنابراین توجه بسیاری از متخصصان را بخود جلب کرده است . و بدنبال آن راههای موفقیتآمیزی نیز برای درمان این اختلال ابداع شده است . یکی از این روشهای درمانی، رفتار درمانی شناختی میباشد . که به معرفی آن در این مقاله میپردازیم . البته نظریههای درمانی ارائه شده در این زمینه آورده خواهد شد. وراههای تشخیص آنرا نیز بیان میکنیم.
اضطراب را در واقع همة انسانها تجربه میکنند. اضطراب یک احساس منتشر، بسیار ناخوشایند ، و اغلب مبهم است که با یک یا چند تا از احساسهای جسمی همراه میگردد مثل احساس خالی شدن سردل ، تنگی قفسه سینه، طپش قلب، تعریق، سردرد ، یا میل جبری ناگهانی برای دفع ادرار، بیقراری ومیل برای حرکت نیز ازعلائم شایع است.
اضطراب یک علامت هشدار دهنده است، خبر از خطری قریبالوقوع میدهد و شخص را برای مقابله آماده میسازد. ترس، علامت هشدار دهنده مشابه ،از اضطراب با خصوصیات زیر تفکیک میشود:
ترس واکنش به تهدیدی معلوم ، خارجی، واز نظر منشاء بدون تعارض است. اضطراب واکنش در مقابل خطری نامعلوم ، درونی ، مبهم و از نظر منشاء خمراه با تعارض است
تاریخچه
تقریبا یک قرن پیش ، زیگموند فروید« نوروز اضطراب» را ابداع ودو نوع اضطراب مشخص نمود . یک نوع اضطراب از لیبیدو مهارشده ناشی میشود . بهعبارت دیگر ،افزایش فیزیولوژیک در تنش جنسی به افزایش برابر در لیبیدو ،معرف ذهنی آن رویداد فیزیولوژیک، منجر میشور.
از دیدگاه فروید:، مفر طبیعی چنین تنشی برقراری رابطه جنسی است. معهذا ، سایر اعمال جنسی، نظیر پرهیز وجماع منقطع ، مانع تنش و موجب نوروز واقعی(actual) میگردد. اختلالات اضطراب شدید مربوط به سد شدن لیبیدو مشتمل است بر نوروزهای نورآستنی ، خود بیماریانگاری،و اضطراب،که همه آنها از دیدگاه فروید واجد اساس زیستشناختی بودند.
نوع دیگر اضطراب ، به بهترین وجه با احساس نگرانی یا ترس که از فکریا میلی سرکوب شده ناشی میشود، مشخص میگردد این نوع اضطراب مسئول پیدایش پسیکو نوروزهااست ـ نوروزهای هیستری، فوبی و وسواس (کاپلان وهمکاران، 1994 )
نظریه نو فرویدی
این نظریهها در دهههای 1920 و1940 وعمدتاً در نتیجه اختلاف نظر دربارة آنچه تاکید افراطی فروید بر اهمیت تکانههای بیولوژیکی تلقی میشد ، خصو صاً تکانه جنسی و تهدیدی که آن تکانهها بر فرد تحمیل میکنند مطرح شدند. نو فرویدیها شخصیت آدمی را به میزان زیادی پیامد و نتیجة تاًثیرات اجتماعی میدانند . آنها براین باورند که «اضطراب اولیه» نه در آغاز تولد بلکه بعدها بروز میکند. زمانی که کودک نه تنها برای ارضای نیازهای فیزیولوژیکی اساسی بلکه برای حفاظت وحمایت نیز به والدین وابسته است . اضطراب در نتیجه ناکامی بالقوه یا واقعی چنین نیازهایی ایجاد میشود.
بر طبق نظریه نو فرویدیها وقتی که دفاعهای اولیه که علیه اضطراب اولیه بکار گرفته میشوند منطقی ومعقول باشند به آسانی در موقعیتهای جدیدی مورد تهدید قرار نخواهند گرفت. اگر چنین دفاعهایی ضعیف باشند یا در نتیجه فشار روانی دراز مدت تضعیف گردند. آنگاه دفاعهای جدیدی شکل میگیرند که اضطرابهای جدید را دامن میزنند ودر نتیجه رواننژندی تمام عیاری ایجاد میشود. ( پاول و انرایت ، ترجمة رودسری وصبوری مقدم 1380 )
نظریههای رفتاری اضطراب
واتسن و دیگر نظریهپردازان رفتارگرا ، اختلالات اضطرابی را نتیجه یادگیری غلط و شرطی شدن میدانند ، یک موقعیت استرسزا که با موقعیتهای استرسزای قبلی شبیه است ممکن است موجب برانگیختن اضطراب در فرد شود
توقعات و مدلهای نادرست والدین بعنوان علت اضطراب در دیدگاه یادگیری مورد تاکید واقع شده است.
والدین که انتظارات خارقالعاده ویا بیش ازاندازه از کودکان خود دارند ، موجب ایجاد اضطراب درآنان میشوند. به همین ترتیب اگر والدین دارای واکنشهای اضطرابی در برابر موقعیتهای ییاهمیت باشند، کودکانشان میآموزند که در برابر مسا ئل جزئی وبیاهمیت واکنشهای اضطرابی شبیه به واکنشهای والدین ازخود ظاهرسازند
قصور درآموختن شایستگیهای لازم نیز میتواند علت اضطراب محسوب شود زیرا شخصی که شایستگیهای لازم را آموخته است در سازگاری وحل مسائل زندگی، موقعیتهای کمی را تهدید کننده میبیند، ولی شخص مبتلا به اضطراب بدلیل نبود شایستگیهای لازم، بسیاری از موارد معمولی زندگی را اضطرابزا و تهدید کننده احساس میکند. ( آزاد: 1372 )
نظریه یادگیری شناختی ـ اجتماعی (csl )
این دیدگاه از رفتار گرایی تحول یافت وگسترش آن در نتیجه نارضایتی از چیزی بود که انعطاف ناپذیری وعقاید ساده گرایانه رفتارگرایی محض خوانده میشد.
بندور(1969 ) این نظر را درست میدانست که ترس و اضطراب فراگرفته میشوند ولی برای این یادگیری چهار مکانیسم اجتماعی را بر شمرد:
نخست ترس ممکن است ازطریق شرطیسازی کلاسیک دقیقاً به همان شیوهای که توصیف شد، فرا گرفته شود.
راههای درمان اضطراب
چهار مولفه اصلی درمان
هر جلسه تلفیقی از این چهار مولفه اصلی درمانی است:
(1 ) دادن اطلاعات وآمورش در مورد اضطراب وفشار روانی
در طی هر جلسه اطلاعات به شکل دستورالعملهای چاپ شده و نوارهای کاست داده میشود
این اطلاعات به درمانجویان کمک میکند که در مورد فرایندهایی که در حال جریان است ، برای مثال ، فشار روانی، حمله وحشتزدگی ، ایجاد وتداوم اضطراب هراس ، یا استفاده یا سوءاستفاده از داروهای آرام بخش، مطالب بیشتری بیاموزند . برای درمانجویانی که به این اطلاعات دست مییابند دو نفع عمده حاصل خواهد شد.
ابتدا ، هرچه بیشتر آنها « آنچه را که روی میدهد» درک میکنند وبهتر میتوانند برای مقابله با آن آماده شوند. غالباً درمانجویان از نقششان در انجام کارهایی که اضطرابشان را تشدید میکند (برای مثال ، نفس نفس زدن، فاجعه آمیزکردن ، اجتناب کردن ، وغیره ) آگاه هستند. زمانی که فرایندهای لازم درک شد ونقشه بعدی مشخص گردید،درمانجویان میتوانند شروع به ایجاد تغییرات مثبت نمایند. دوم، هنگامی که افراد نمیدانند که چه اتفاقی برای آنها روی میدهد به وحشت میافتند و احساس میکنند کنترلشان را از دست دادهاند، و بدین ترتیب بیشتر مستعد تفسیرهای فاجعهآمیز میشوند. صرف اطلاع درمانجو از آنچه برایش انفاق میافتد موجب کاهش اضطراب میشود
(2) آموختن مهارتهای مقابلهای
درمانجویان مهارتها و شیوههای خاص را برای مقابله با اضطراب و کاهش فشار روانی یاد میگیرند . این مهارتها شامل مهارتهای خاصی برای مقابله با اضطراب حاد وموقعیتی همچون آرمیدگی عضلانی، تمرین جسمانی برنامه ریزی شده، که کنترل تنفس، شیوههای پرت کردن حواس وسایر روشهای درمان شناختی است. مهارتهایی چون ابراز وجود ، طرحریزی هدف، وتنظیم دقت مهارتهایی به منظور کاهش سطوح کلی فشار روانی میباشد.
هدف همه این راهبردها یا مهارتهای ویژه احساس کنترل بیشتر در درمانجویان برروی زندگیشان در کل است.
این مهارتها ی مقابله سازگارانه از مهارتهای مقابله ناسازگارانهای چون استفاده دراز مدت از داروهای آرامبخش،مصرف الکل ، غذاها یا داروها، اجتناب از موقعیتها ، ورفتار نمودن به شکل منفعلانه وفاقد ابراز وجود ، متفاوت میباشد.
(3) تعیین وانجام تکالیف رفتاری خاص برای منزل
انتظارات در مرحله اولیه تعیین میشوند ،که درمانگر صرفاً تعلیم وآگاهی میدهد و درمانجو مسئول جذب و بکارگیری این اطلاعات است. علاوه بر تمرین مهارتهای خودیاری ، درمانجویان با صحبت قبلی با درمانگر، خودشان تکالیف منزل را تعیین کرده تا قبل از تشکیل جلسههای بعدی به آنها عمل نمایند. درمانجویان مقاصدشان را در گروه اعلان میکنند، وسپس گزارشی درمورد وقایع هفته گذشته میدهند. برای افراد مبتلا به اضطراب فوبیک، این تکالیف شامل مواجهه سازی تدریجی پیشرونده با موقعیتهای اجتنابی مشکلتر میباشد. برای درمانجویان غیر فوبیک، تکالیف منزل ممکن است شامل ابراز وجود در یک موقعیت خاص درمحل کار ،فعالیتهای آرامبخشی، یا کاهش داروهای آرامبخش تجویز شده باشد. علاوه براین تکالیف انفرادی،همه درمانجویان چه فوبیک وچه غیر فوبیک، تمرینهای آرمیدگی واجرای یک موردخودپویایی در مورد سطوح اضطرابشان را انجام میدهند.
(4) ملاقات ، با سایر افراد وسهیم شدن در مشکلات مشابه
درمانجویان احساس میکنند که تنها آنان هستندکه دراین دنیا به چنین مشکلی دچار میباشند وقتی کسانی دیگر را میبینند که آنان نیز همین مشکل را دارند غالباً احساس تنهایی ومتفاوت بودن آنها کاهش مییابد. شرکت در چنین گروههایی مفید بوده وقوت قلبی است در جهت کاهش اضطراب.
گروه همچنین برای درمانجویان فرصتی برای سهیم شدن در تجارب دیگران ودریافت پسخوراندی ازآنان فراهم میکند .گروه همچنین برای فرد به شکل یک نظام حمایتی اضافهای درخواهد آمد . اعضاء غالباً همدیگر را در انجام تکالیف منزل همراهی وتشویق میکنند، وبین جلسات با یکدیگر تماس برقرار مینمایند. در پایان هردوره، اعضاء از یکدیگر میخواهند که آدرس وشماره تلفن بدهند ، ومعمولاً گروههای خودیاری کوچکی شکل میگیرد.
یک برنامه مقابله گروهی با اضطراب
برنامه سازمان یافتهای که درزیر میآید توسط نویسندگان ، درطول پنج سال گذشته برروی شماری از درمانجویان اجرا وبنا براین تفسیر، اصلاح ومرتب شده است . ما دراصل با یک برنامه شش جلسهای شروع کرده لیکن آن را بعداً تا هشت جلسه افزایش دادیم : دستور العملهای موجودو برنامه کار مبتنی بر اطلاعات بحث شده میباشد.